» Laundž : Grad i država plaćaju odštetu porodicamaOsnovni sud u Novom Sadu doneo je prvostepenu presudu za nadoknadu štete po tužbi porodica nastradalih i dvoje povređenih u požaru koji se dogodio pre pet godina u kafe baru "Laundž", u kojem je život izgubilo osmoro mladih ljudi. Sud je utvrdio da su neposredni vinovnik požara Miloš Malešev, kao i vlasnici kafea Tamaš Kolar i Srđan Bovan, i organi Republike Srbije i Grada Novog Sada odgovorni za ovaj tragični događaj, pa ih je sve obavezao da porodicama nastradalih i preživelim povređenim licima nadoknade štetu u iznosu od po 1,5 miliona dinara.

Presudom je utvrđeno da je Malešev odgovoran kao neposredni izazivač požara, Kolar i Bovan kao vlasnici kafe bara zbog toga što nisu postupili po propisima i tehničkim pravilima o merama zaštite od požara, a Republika Srbija i Grad Novi Sad zbog propusta njihovih organa koji nisu preduzeli zakonom propisane mere inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem mera zaštite od požara i nisu obavestili sve nadležne organe o otvaranju i stanju poslovnog prostora u kojem je radio kafe bar "Laundž" čime su, sa svoje strane, doprineli da do tragičnog požara dođe.

"U presudi je utvrđeno da su službena lica iz Protivpožarne inspekcije MUP-a bila dužna da vrše nadzor nad sprovođenjem mera zaštite od požara, a to nisu učinili nijednom od početka rada ovog kafe bara. Da su to uradili, morali bi utvrditi da prostor u kojem je ovaj ugostiteljski objekat radio, ne ispunjava uslove za rad", kažu advokati oštećenih.

Pregledom prostorija bilo bi utvrđeno da su opremljene zapaljivim materijalima bez propisane zaštite od zapaljivosti, a naročito da ne postoji alternativni put za evakuaciju gostiju u slučaju požara.

"Prvi put ozvaničena krivica državnih organa"

Uz to, Policijska uprava Novi Sad je imala saznanja o radu ovog ugostiteljskog objekta, jer su vlasnici pre ovog tragičnog događaja više puta obaveštavali o održavanju javnih skupova u ovom objektu. Tadašnji Gradski Sekretarijat nadležan za otvaranje ovog tipa ugostiteljskih objekata je prekršio zakon jer o otvaranju kafe bara "Laundž" nije obavestio sve državne organe koje je bio dužan da obavesti.

Sud nije uvažio nijedan navod zastupnika Republike i Grada o navodnim razlozima koji isključuju odgovornost države i lokalne samouprave. "Ovakvom presudom sud je prvi put utvrdio postojanje odgovornosti državnih i gradskih organa zbog zanemarivanja kontrole i nepreduzimanja neophodnih preventivnih mera. Postojanjem obaveza organa vlasti da zaštite živote građana konačno se stvara i realna mogućnost za izbegavanje sličnih tragedija u budućnosti", navode punomoćnici oštećenih.

Svi odgovorni su obavezani da oštećenima nadoknade po 1.500.000,00 dinara naknade za duševne bolove zbog smrti bliskog lica, a preživelim povređenim osobama dosuđene su zakonske naknade za umanjenju životnu aktivnost, pretrpljene fzičke bolove, strah i duševne bolove zbog trajne naruženosti, a sve srazmerno težini povreda i trajnim posledicama po zdravlje koje su povrede ostavile.

Svim oštećenim licima dosuđeni su i sudski troškovi, a o eventualnim žalbama odlučivaće Apelacioni sud.

19.01.2013. u 18:00

izvor: 021.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Novi Sad | Selidbe Beograd
 Nsinfo.rs na Facebook-u
Beograd Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Radio 021 Niš