» Informatika nametnula osiguranje NovosađanimaGrađani koji su dobili račune objedinjene naplate JKP "Informatika" za mesec januar i platili ga u punom iznosu, automatski su se osigurali kod osiguravajućih kuća "Delta Đenerali" i "Sogaz", a ova usluga ih mesečno košta oko 300 dinara.

Potrošači koji nisu primetili ovu stavku na računu i više ne žele da budu osigurani, moraće da se jave "Informatici" putem SMS poruke ili pozivom korisničkog servisa, odu na šalter ili jednostavno ne plate stakvu za osiguranje na narednom računu.

Pravnica Asocijacije potrošača Srbije (APOS) Jovanka Nikolić rekla je Radiju 021 da je cena mesečne naknade za usluge ove dve osiguravajuće kuće na račun objedinjene naplate morala biti izdvojena i vidljiva u odnosu na ukupno mesečno zaduženje, kako bi svim korisnicima bila jasna.

"Visina osiguranja i osiguravajuća kuća za koju će se građani eventualno opredeliti mora da bude stvar lične odluke korisnika, što u ovom slučaju tako ne izgleda. Uz to, na računu se ne vidi na šta se osiguranje odnosi i to se može proveriti tek odlaskom na sajt Informatike", rekla je Jovanka Nikolić.

Sagovornica Radija 021 se zapitala zašto su se baš pomenute osiguravajuće kuće našle na računu objedinjene naplate i apelovala na Informatiku da javnosti predstavi mehanizme odabira kompanija i odgovori da li će se u njihovoj ponudi naći i ostale osiguravajuće kuće.

"Postavlja se i pitanje zbog čega bi građani plaćali osiguranje preko Informatike i da li je to u redu, ako se uzme u obzir činjenica da ovakva praksa ne postoji ni u jednoj zemlji Evropske unije. Postoji sumnja da je ovo jedna vrsta nasrtljivog poslovanja i korišćenja monopolskog položaja, što inače ne bi trebalo da bude sklonost javnih preduzeća, već kompanija koje se bave takozvanom prodajom na daljinu", rekla je pravnica APOS-a.

Burni protesti Novosađana zbog nameta Informatike

Novosađani su u velikom broju negodovali nakon saznanja da su nevoljno postali osiguranici "Delta Đeneralija" i "Sogaza", a našoj redakciji samo u toku poslednja dva dana stiglo je dvadesetak protestnih mejlova. Ocenjujući poslovni potez "Informatike" kao bezobrazluk i lopovluk jedan od njih nam je rekao da je ovo lov u mutnom po sistemu "ko plati, plati".

"Nema više kao što je bilo da sada: da li hoćeš sa osiguranjem ili bez osiguranja. Sada je odmah uračunata ta cena osiguranja u cenu objedinjene naplate. Slušao sam komentare da su ljudima rekli da moraju da idu negde da se prijave i da dobiju novi račun, i da im onda navodno skinu to osiguranje, što je opet šetanje od šaltera do šaltera. Mislim da je to lov u mutnom, pa ko plati, plati. Ko se bude bunio, verovatno će mu biti skinuto, a ko se ne bude bunio, to će tako proći".

Informatika: Ko neće, ne mora

U "Informatici" objašnjavaju da su građani prihvatanjem besplatnog osiguranja za januar automatski ušli u servis koji će im svaki mesec ponuditi uslugu paketa osiguranja ove dve kompanije. Portparolka ovog preduzeća, Gordana Galešev, kaže za 021 da nije u pitanju obaveza i da građani mogu da se odluče da ne plaćaju osiguranje, a kada to jednom učine, ova stavka im više neće stizati na računu.

"Mi smo sa novembarskim računom poslali detaljno objašnjenje na kojem su, između ostalog, istaknuti načini na koje se može otkazati osiguranje", kaže Galešev i dodaje da je ugovor ovog preduzeća sa DDOR osiguranjem istekao i da građani putem "Informatike" više ne mogu da osiguraju imovinu u toj kući. Prema njenim rečima, korisnici koji do sada nisu bili osigurani, posredstvom "Informatike" će imovinu moći da obezbede samo kod "Delta Đeneralija" i "Sogaza", dok će dosadašnji korisnici "Dunav osiguranja" i dalje biti osigurani u ovoj kompaniji.

"Ovo je zajednički paket ove dve osiguravajuće kuće, a u ponudi imamo i druge osiguravajuće kuće, dok smo sa nekima još u pregovorima. Ponude ostalih osiguravajućih kompanija takođe ćemo istaći tokom godine. Ljudima koji su osigurani kod drugih kuća nije ni stigla ova ponuda, već samo onima koji nisu", rekli su u Informatici.

Kompletan ugovor sa svim detaljima može se videti na sajtovima "Informatike", "Delta Đeneralija" i "Sogaza", kao i na šalterima ovih preduzeća.

15.01.2013. u 20:00

izvor: 021.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Novi Sad | Selidbe Beograd
 Nsinfo.rs na Facebook-u
Beograd Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Radio 021 Niš