» I u Kamenici bez nekih citostatikaNa Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici i dalje traje nestašica najčešće korišćenog citostatika "5- fluorouracila", a ne zna se ni kada će ga biti, izjavio je direktor Instituta Dušan Jovanović. "Stanje sa citostaticima kod nas je kao i u čitavoj zemlji. I dalje nedostaje lek "5 - fluorouracil", koji je kod nas registrovan za upotrebu", rekao je Jovanović. Fabrika koja ga je registrovala više ga ne proizvodi i sad je premešten sa B na D listu, rekao je on, dodajući da ne zna kada će stići nove količine tog leka, pošto ga sada država uvozi za sve institute u zemlji.

Prema njegovim rečima, pacijenti koji čekaju na ovaj lek trenutno primaju alternativne terapije u kojima se "5 - fluorouracil" ne koristi.

Portparolka republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Mirosavljević kazala je da postoji nestašica tog citostatika na globalnom nivou i da leka trenutno nema ni u Evropi. "Republički Fond za zdravstveno osiguranje je prepoznao problem nestašice tog citostatika i zato smo taj lek stavili na D listu, na kojoj su lekovi koji nisu registrovani u Srbiji i ustanove shodno svojim potrebama mogu interventnim uvozom da ga nabave", istakla je Mirosavljević.

01.03.2012. u 21:00

izvor: 021.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Novi Sad | Selidbe Beograd
 Nsinfo.rs na Facebook-u
Beograd Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Radio 021 Niš