» Izložba fotografija Nestora MineIzložba "Počeci fotografije i filma u Vojvodini" Nestora Mine biće otvorena u petak, 2. marta u Klubu "Tribina mladih", Kulturnog centra Novog Sada. Izložbu otvara prof. dr Dejan Kosanović. Nestor Mina, profesor matematike i fizike (Bela Crkva 1897 – Novi Sad 1976), svakako je bio jedan od najznačajnijih fotoamatera svoga vremena, ne samo u rodnoj Beloj Crkvi, već i u Vojvodini. Još na početku studija u Budimpešti, krajem 1914. godine, dobio je prvi fotoaparat i od svoje osamnaeste godine pa do kraja života, uz profesionalnu delatnost i – kasnije – porodične obaveze, bio je s ljubavlju posvećen fotografiji. Po završetku studija radio je, od 1921. godine, kao professor matematike, fizike, hemije i nemačkog jezika u belocrkvanskoj gimnaziji, zatim kraće vreme u Leskovcu, te ponovo u Beloj Crkvi, Velikom Bečkereku (Zrenjaninu), Kikindi i najzad u Novom Sadu, gde je penzionisan kao profesor gimnazije „Moša Pijade“. Bio je jedan od osnivača belocrkvanskog Foto kluba 1920. godine, njegov predsednik (1925) i u više navrata sekretar. Ovaj Klub se pročuo jer su se u njemu okupili najbolji fotoamateri grada, od kojih su mnogi osvojili značajne nagrade ne samo u Vojvodini, već i u tadašnjoj Jugoslaviji.

Nestor Mina je bio fotoamater koji je svoju delatnost uzdigao na profesionalni nivo. Bavio se, eksperimentisao i u potpunosti kontrolisao ceo tehnološki postupak: od senzibilizacije i razvijanja negativa do izrade kopija. Negative nikada nije retuširao, već se uzdao u prethodne pripreme, izbor motiva, postavljanje kamere i dobro korišćenje svetlosti, bilo prirodne, bilo veštačke. Njegove fotografije se odlikuju ne samo tehničkim vrednostima, već odličnim izborom motiva, kompozicijom slike i vezivanjem posmatrača za osnovni motiv.

Fotografska zaostavština Mine Nestora se sastoji od nekoliko hiljada negativa raznih formata, od kojih blizu hiljadu ploča formata 9x12 iz prvog perioda njegovog rada koji je kroz izbor ostvarenja prikazan na ovoj izložbi.

Otvaranje izložbe je u 18 časova.

01.03.2012. u 13:30

izvor: 021.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Novi Sad | Selidbe Beograd
 Nsinfo.rs na Facebook-u
Beograd Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Radio 021 Niš