» Muzika iz kafića od sad samo uz "sertifikat"Novosađani više neće moći da koriste kućne aparate i puštaju muziku za vreme odmora koji propisuje kućni red, a muzika iz kafića biće ograničena na najviše 35 decibela, odlučila je Skupština grada. Kako za 021 kaže pomoćnica načelnika za stambene poslove pri Gradskoj upravi za urbanizam Gordana Knežević, dosadašnja odluka da građani za vreme dnevnog odmora mogu da proizvode buku do "sobne jačine" nije bila dovoljno precizno definisana.

"U poslovno-stambenim zgradama gde se obavlja ugostiteljska delatnost, pravno lice ili preduzetnik na koga je registrovana firma ubuduće će moći da angažuje muziku jedino pod uslovom da poseduje izveštaj nadležne organizacije, odnosno inspekcije, o nivou buke koju proizvodi ta muzika", navodi Kneževićeva.

Iz kafića će "pevušiti" muzika od najviše 35 decibela

Nova uredba će uticati i na rad kafića koji se nalaze u stambenim zonama, jer će gazde ubuduće morati da dobiju sertifikat od nadležnog organa, u kom je tačno definisana jačina buke koju proizvodi muzika iz ovih lokala. Kontrole će vršiti Gradska uprava za inspekcijske poslove, a poštovanje kućnog reda će proveravati komunalna policija.

"Takođe je propisano da su stanari u vreme odmora dužni da se ponašaju na način koji obezbeđuje mir i tišinu u zgradi. Do sada je ta odredba sadržala neprecizan termin, da se buka toleriše do sobne jačine, a sada građani više neće moći da koriste aparate ili puštaju muziku koja smeta komšijama", kaže Kneževićeva za naš radio.

Nivo buke meriće se u tri intervala, dnevnom od 6-18h, večernjem od 18 do 22h i noćnom, od 22h do šest ujutru. Za prva dva termina, dozvoljena buka iznosi 35 decibela, dok je u noćnim satima dozvoljeno pet manje. Mandatna kazna za preduzetnike koji ne budu poštovali ove odredbe iznosiće 5.000 dinara, dok će pravna lica biti u obavezi da plate globe i do 20.000 dinara.

Vreme odmora u stambenim zgradama je od 16-18h i od 22-05h radnim danima, dok je vikendom zakonom garantovani odmor u jutarnjim časovima duži za dva sata. ( M.Sovilj - miodrag@021.rs )

18.01.2012. u 17:00

izvor: 021.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Novi Sad | Selidbe Beograd
 Nsinfo.rs na Facebook-u
Beograd Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Radio 021 Niš