» Radnici Neimara bez plate i prava na lečenjeRadnici novosadskog "Neimara" zbog neuplaćenih doprinosa izgubili su pravo na lečenje o trošku osiguranja, a zarade im kasne, iako su od prošlog septembra na minimalcu. Poverenik sindikata u ovom preduzeću, Vladimir Gvozdenović, kaže za Radio 021 da su radnici tada bili prinuđeni da prihvate minimalnu zaradu, jer je alternativa tome bio otkaz. "Deveti i deseti mesec smo dobili minimalnu zaradu, a jedanaesti, dvanaesti, sad je već koji januar – ništa. Najveći je problem što nam nisu plaćeni porezi i doprinosi za celu prošlu godinu i što nemamo pravo na lečenje", kaže Gvozdenović.

"Neimar" je privatizovan 2006. godine i tada je imao 700 zaposlenih, a danas je u firmi ostao tek svaki četrnaesti radnik. Gvozdenović kaže da nema potpunu informaciju o vlasničkoj strukturi ovog preduzeća, ali da zna da se kao većinski vlasnik, nekoliko godina nakon što je "Heroj Pinki" kupio "Neimar", predstavio Dušan Pavlović. "U međuvremenu je rasprodato sve što se može rasprodati. Više nemamo ništa, od kranova do mehanizacije, sve je to otišlo. Nemamo bukvalno ni jedan kamion", navodi Gvozdenović.

Naš sagovornik kaže da AD "Neimar" nije u potpunosti bez perspektive, jer polaže pravo na zgradu Zavoda za izgradnju grada, ima višemilionski vredan plac na Limanu, te deo placa kod mlekare. "Neimar" postoji dok on to sve ne rasproda i onda će firma u stečaj. Mi to znamo i nema tu perspektive, ali dok se to ne desi tražimo minimalac i neka nam plati poreze i doprinose", kaže Gvozdenović. On dodaje da je sindikat ranije tražio od Agencije za privatizaciju i drugih državnih organa da spreče propadanje "Neimara", preduzeća koje posluje već 147 godina, ali da su dobijali odgovor da se u tom preduzeću ne dešava ništa protivzakonito. U vezi sa najnovijim kašnjenjem zarada, očekuju reakciju inspekcije rada.

Zbog čega radnicima kasni minimalac i kada će im biti vraćeno pravo na lečenje, pokušali smo da saznamo od aktuelnog direktora "Neimara", Nebojše Stupara, ali još nismo dobili odgovor. (D.S.)

17.01.2012. u 20:00

izvor: 021.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Novi Sad | Selidbe Beograd
 Nsinfo.rs na Facebook-u
Beograd Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Radio 021 Niš