» Voda najskuplja u Novom SaduNovosađani plaćaju ubedljivo najvišu cenu vode u zemlji, dok je cena grejanja veća samo u Zaječaru. I dok u Novom Sadu mesečno za vodu po kubnom metru treba izdvojiti 87 dinara mesečno, u Nišu voda i kanalizacija koštaju duplo manje, u Beogradu i Kragujevcu 52, a u Subotici 75 dinara.

Obrazlažući visoku cenu vode u Novom Sadu, u gradskom Vodovodu tvrde da je reč o realnoj ceni koja omogućava funkcionisanje sistema, a da se onim nižim kupuje socijalni mir. U novosadskom Vodovodu kažu za "Blic" da građani za taj novac sigurno dobijaju ono što su platili, što nije slučaj u brojnim drugim gradovovima koji često ostaju bez vode.

Kada je reč o ceni grejanja, ona je u Novom Sadu 93 dinara po kvadratnom metru stambenog prostora, i neznatno je viša od beogradske, gde za greajanje po kvadratu treba izdvojiti 90 dinara. Ipak, najskuplju cenu plaćaju Zaječarci - 107,5 dinara po metru kvadratnom.

Fiksni deo koji Subotičani plaćaju tokom cele godine je 27 dinara mesečno, dok tokom grejne sezone plaćaju i variajbilni deo od četiri i po dinara po kilovat-času. U Nišu je grejanje bezmalo 20 dinara jeftinije, dok je u poređenju s Kragujevcom, grejanje stana od 50 kvadrata u Novom Sadu godišnje skuplje za čak 18.000 dinara.

U "Novosadskoj toplani" kažu da ni ovakva cena grejanja u gradu nije na ekonomskom nivou, te da imaju najsloženiji i najmoderniji sistem daljinskog grejanja u regionu. Ističu da troškovi energenata čine više od 80 odsto ukupnih troškova preduzeća, te da su jedini uspeli da izmire najveći deo dugovanjaa prema "Srbijagasu".

11.01.2012. u 23:00

izvor: 021.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Novi Sad | Selidbe Beograd
 Nsinfo.rs na Facebook-u
Beograd Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Radio 021 Niš