» Danas je Božić po starom kalendaruVernici pravoslavnih crkava koje poštuju Julijanski kalendar proslavljaju danas Božić. "Svaka deoba, razdor, neprijateljstvo i razaranje zajedništva suprotni su Duhu Božjem i duhu Crkve", naveo je patrijarh srpski Irinej u božićnoj poslanici vernicima i poručio da praznovanje Božića nije prosto običaj, tradicija, navika, dan primanja i davanja darova, već da je dar nad darovima.

Patrijarh je istakao da se svakodnevno susrećemo sa iskušenjima, nedaćama i patnjama, izazvanim od drugih ili od, kako je rekao, nas samih. On je naveo da se često učini da je nered pokretač i nosilac našeg društva i dodao da je nered, međutim, prisutan samo onde gde je izgubljena svest o istinskoj meri svega i svih, a to je ljubav. Patrijarh danas služi liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Pored Srpske pravoslavne crkve, ovaj praznik danas slave Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, beloruski i ukrajinski pravoslavci, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora i egipatski Kopti.

Običaji za Božić

Božić se praznuje u krugu porodice, priprema se zajednički ručak i daruju ukućani. Dolazak položajnika, muškog deteta ili uspešnog mladića, u dom kao čestitara praznika - još je u praksi.

Pozdravlja se rečenicom "Mir Božji, Hristos se rodi", a odgovora "Vaistinu se rodi". Praznik odlikuju božićna sveća, tek ozelenela pšenica, božićni kolač, pečenica i bogata trpeza. U česnicu se stavlja novac, a za onoga ko ga dobije veruje se da će biti uspešan cele godine. Česnica se negde seče, negde lomi, u Vojvodini je ona zapravo suva pita, dok je u južnim delovima načinjena kao pogača.

Prema Zakonu o državnim i verskim praznicima Božić je u Srbiji neradni dan.

07.01.2012. u 15:00

izvor: 021.rs
berzavozila.com | lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Novi Sad | Selidbe Beograd
 Nsinfo.rs na Facebook-u
Beograd Vrnjačka Banja Auto oglasi, prodaja vozila, rezervnih delova i opreme | BerzaVozila.com Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Radio 021 Niš