» Crkva ponovo zateže oko datuma obeležavanja RacijeNakon prošlogodišnjeg sukoba Srpske pravoslavne crkve sa Gradom oko datuma i načina molitvenog obeležavanja pomena žrtvama Novosadske racije, svi su izgledi da će sličnih problema biti i ove godine, saznaje Radio 021. Naime, predstavnik Srpske pravoslavne crkve protonamesnik Vladan Simić se nije pojavio na zakazanom sastanku u Gradskoj kući, na kom su trebali da budu definisani detalji izlaska na Kej zakazanog za 21. januar. Dogovor je zbog toga odložen do daljnjeg, a predsednik novosadske Jevrejske opštine Goran Levi kaže da se nada da će do dogovora ipak doći, jer žrtve zloglasne racije zaslužuju da budu ispoštovane bez skandala i prepucavanja.

"Mi se ipak nadamo da ćemo do 21. januara doći do dogovora i svi zajedno izaći kako bismo ispoštovali sve žrtve i njihove porodice, jer to ovaj grad zaslužuje", kaže Levi za 021.

Podsetimo, prošle godine su Grad i Srpska pravoslavna crkva pomen žrtvama fašističkog terora u Novom Sadu održale odvojeno. Kako su predstavnici Crkve naveli u svom saopštenju, na taj korak su se odlučili zbog "nepoštovanja dogovora o načinu molitvenog obeležavanja, prećutnog ukidanja Komisije za obeležavanje i učestalog jednostranog menjanja datuma podsećanja na Novosadsku raciju".

Mađarski fašisti su od 21. do 23. januara 1942. godine pobili oko 2.000 Novosađana i oko 2.500 meštana više sela Južne Bačke, ali se tačan broj ubijenih do danas ne zna. ( miodrag@021.rs )

04.01.2012. u 23:00

izvor: 021.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Novi Sad | Selidbe Beograd
 Nsinfo.rs na Facebook-u
Beograd Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Radio 021 Niš