» Sedam decenija od RacijeU Čurugu će se danas u podne održati parastos povodom 70. godina od Racije u kojoj je u 14 vojvođanskih sela ( Čurug, Žabalj, Đurđevo, Gospođinci, Gardinovci, Vilovo, Lok, Titel, Mošorin, Šajkaš, Kisač, Srbobran, Temerin i Bečej ) ubijeno više hiljada meštana.

Sem predstavnika srpske i jevrejske crkve, na parostosu će biti i predstavnici vojvođanske vlasti Bojan Pajtić i Šandor Egereši, te ambasador Mađarske Oskar Nikovic. Posle pomena biće položeni venci u zgradu Topalovog magacina - budućeg Muzeja žrtava racije u Čurugu (u toj zgradi mađarski fašisti su 1942. godine ubili preko 500 muškaraca, žena i dec). Ova, prva u nizu manifestacija obeležavanja 70 godina Racije, završiće se u Spomen vrtiću Osnovne škole "Đura Jakšić" projekcijom filma o Raciji i prigodnim kulturno-umetničkim programom.

Memorijalno društvo "Racija 1942." napominje da je posebna tragedija Čuruške racije, što je u njoj ubijeno najmanje 80 dece uzrasta do 15 godina. - Izražavamo svoje duboko žaljenje zbog neprepoznavanja značaja sećanja na žrtve Racije, ovog stravičnog zločina i ćutanja većeg dela naše javnosti o tome. Naše aktivnosti se nikada nisu obeležavale težnjom da raspirujemo mržnju i revanšizam nego da u prvom redu ukažemo na pogubnost fašističke ideologije, na štetnost šovinizma i potrebu mirnog i skladnog međusobnog života svih ljudi u našoj zajednici - saopštio je predsednik društva Milan Radomir.

Prema podacima Memorijalnog društva "Racija 1942.", najviše žrtava bilo je u Čurugu i Žablju gde je pobijeno najmanje 6.000 žitelja. U streljanjima u Novom Sadu je stradalo bar 4.000 ljudi. Sedam decenija od Novosadske racije obeležava se 21. januara.

04.01.2012. u 16:00

izvor: 021.rs
berzavozila.com | lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Novi Sad | Selidbe Beograd
 Nsinfo.rs na Facebook-u
Beograd Vrnjačka Banja Auto oglasi, prodaja vozila, rezervnih delova i opreme | BerzaVozila.com Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Radio 021 Niš