» Otvoren Arhus centar u Novom SaduJužnobački upravni okrug u saradnji sa 12 lokalnih samouprava, a uz podršku Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Fonda za zaštitu životne sredine, Misije OEBS u Srbiji i nevladinog sektora svečano je otvorio regionalnu kancelariju za primenu Arhuske konvencije „Arhus centar Novi Sad“. Ovo je treći Arhus centar otvoren u Republici Srbiji, pored Subotice i Kragujevca, a kancelarija u Novom Sadu će biti mesto gde će građani moći da se informišu o pitanjima iz oblasti zaštite životne sredine.

- Zaštita životne sredine je imperativ modernog doba, i odgovornost za realizaciju tog zadatka je na svima nama. Da bi smo odgovorili na brojne izazove u tom smislu, moramo delovati zajedno, dakle država, nevladin sektor i građani. Otvaranje Arhus centra u Novom Sadu poslužiće upravo tom cilju, odnosno boljoj komunikaciji između svih važnih činilaca za sprovođenje odgovorne ekološke politike. Od izuzetnog značaja za adekvatno postupanje u odnosu na životnu sredinu su dobra informisanost, ali i zaštita prava svih pojedinaca i ustanova, i sprovođenje zakonski propisanih mera - rekla je pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Branislava Jeftić i dodala da će Grad dati maksimalnu podršku fukcionisanju Arhus centra.

U okviru svečanog otvaranja Arhus centra u Novom Sadu, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Branislava Jeftić, načelnica Južnobačkog upravnog okruga Darija Šajin i državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Miladin Avramov potpisali su Memorandum o razumevanju. Arhuska konvencija je dokument usvojen 25. juna 1998. godine na četvrtoj konferenciji "Životna sredina za Evropu" u gradu Arhusu (Danska), a cilj ove konvencije je da se doprinese zaštiti prava svakog pojedinca sadašnjih i budućih generacija, da žive u sredini koja obezbeđuje zdravlje i blagostanje.

23.12.2011. u 17:00

izvor: novisad.rs
berzavozila.com | lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Otkup automobila Novi Sad | Selidbe Beograd
 Nsinfo.rs na Facebook-u
Beograd Vrnjačka Banja Auto oglasi, prodaja vozila, rezervnih delova i opreme | BerzaVozila.com Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Radio 021 Niš